RIVM komt met lijst over schadelijkheid roken van populairste merken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt volgend jaar met een lijst waarop per merk te zien is hoe giftig de sigaret echt is.

Het Parool meldt zaterdag dat het instituut de honderd populairste sigaretten die in Nederland te koop zijn gaat onderwerpen aan de ‘Canadese meetmethode’, die aangeeft dat rokers veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan wettelijk is toegestaan.

Het RIVM heeft al naar elf sigarettenmerken onderzoek gedaan en in alle gevallen bleek volgens de krant de hoeveelheid teer en nicotine die een roker binnenkrijgt drie tot zes keer hoger dan de gangbare meetmethode aangeeft. Vooral lightsigaretten bleken veel schadelijker te zijn, dan werd aangegeven op het pakje.

Sjoemelsigaretten

Sigaretten met minuscule gaatjes in het filterpapier zijn net zo schadelijk als sigaretten zonder ventilatie, blijkt uit eerder onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de zogenaamde sjoemelsigaret.

De fabrikanten introduceerden met deze sigaretten een ‘gezonder alternatief’. Door de gaatjes zouden rokers minder nicotine en teer binnen krijgen.

Volgens het onderzoek passen rokers (bewust of onbewust) hun rookgedrag aan om de hoeveelheid nicotine binnen te krijgen waaraan ze zijn gewend. Om alsnog de gewenste hoeveelheid nicotine binnen te krijgen gaan zij dieper inhaleren, meer en/of langere trekjes nemen of zelfs meer sigaretten op een dag roken.

Ook bedekken rokers een deel van de ventilatiegaatjes met hun vingers en mond tijdens het roken. Hierdoor krijgen ze dus alsnog minstens zoveel schadelijke stoffen binnen als van sigaretten zonder ventilatiegaatjes.

Tegenwoordig hebben vrijwel alle sigarettenfilters ventilatiegaatjes. Er is nog wel verschil in het aantal, de grootte en de plaats van de gaatjes.

get dui.