Beter horen met een hoortoestel

Het is herkenbaar voor veel mensen: vroeg of laat gaat het gehoor achteruit. Het wordt moeilijker om mensen te begrijpen, achtergrondlawaai wordt extra storend, je hebt moeite om gesprekken te volgen, enz. Het is dan ook goed om te kiezen voor een gehoorapparaat. Maar welk model kun je het beste kiezen?

Gehoortest

Vooraleer je tot de aankoop van een gehoorapparaat overgaat, is het aanbevolen om een gehoortest te doen. Zoals de naam al aangeeft kun je aan de hand van deze test bepalen hoe sterk je gehoor achteruit gegaan is. Een gehoortest kun je laten uitvoeren bij elke oorspecialist.

Welke soorten gehoorapparaten bestaan er?

Er zijn drie soorten hoortoestellen. Hieronder gaan we dieper in op de kenmerken.

Hoortoestel in het oor

Een gehoorapparaat in het oor is een toestel dat zo goed als onzichtbaar is. Het wordt op maat gemaakt. Aangezien het toestel zich in het oor bevindt, is het wel iets gevoeliger voor vocht. Dit model eist iets meer onderhoud.

Hoortoestel achter het oor

Deze categorie kan nog eens opgesplitst worden in twee aparte categorieën: open en gesloten toestellen. Bij een open uitvoering kan geluid nog steeds via de natuurlijke weg de gehoorgang bereiken. Bij een gesloten uitvoering kan dit niet. Het oor wordt compleet afgesloten. Dit type wordt vooral aangeraden voor mensen die last hebben van zwaar gehoorverlies.

Hoortoestel met luidspreker

Ook dit model wordt achter het oor gedragen. Er loopt een kunststof slangetje van het gehoorapparaat naar je gehoorgang. Veel gebruikers zijn erg positief over de geluidservaring met dit type. Zeker voor wie nog nooit een gehoorapparaat heeft gedragen is dit model een aanrader!

Hoeveel kost een hoortoestel?

De gemiddelde prijs van een hoortoestel is 1500 euro. Dit is slechts een indicatie, aangezien het bedrag kan variëren van 700 euro tot 2600 euro. Afhankelijk van waarvoor je het apparaat zal gebruiken, is de prijs hoger of lager. Denk aan gesprekken, concerten, optredens, vergaderingen, enz.

Wat is de levensduur van een hoortoestel?

Afhankelijk van het merk en type, heeft een hoortoestel een kortere of langere levensduur. Gemiddeld genomen gaat een gehoorapparaat voor in het oor zo’n vijf jaar mee. Bij de varianten voor achter het oor mag je rekenen op een levensduur van ongeveer 6 jaar. Door goed zorg te dragen voor het toestel kun je de levensduur verlengen.